Skip to main content

ငါးဖယ္ေကာင္လံုးကင္

ငါးဖယ္ကင္ဆိုလို႔စိတ္၀င္စားသြားမလားေတာ့မသိဘူး။ ကူးကူးလဲ ဒါပထမဆံုးအၾကိမ္စားဖူးျခင္းပါ။ အစကေန ေျပာရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ညီမေလးေမြးေန႔ အတြက္ မာမီက ပထမညေနပိုင္းမွာ ပလာတာနဲ႔ ၾကက္သားဟင္း၊ ညပိုင္းေတာ့ ခင္မင္တဲ့မိတ္ေဆြေတြနဲ႔ မိသားစုေတြ အကင္လုပ္စားၾကမယ္လို႔စီစဥ္တယ္။ ညီမေလးကေတာ့ ဘာမွအေထြထူးမလုပ္ခ်င္ဘူး၊ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မနဲ႔ေမာင္ေလးကတိုင္ပင္ပီးေတာ့ မိသားစုေလးစံုတုန္းမွာ သူ႔ေမြး ေန႔အမွတ္တရလုပ္ေပးၾကမယ္ဆိုပီးစီစဥ္လိုက္တယ္။
ရန္ကုန္ျပန္ေရာက္ကတည္းက ဟိုေက်ာ္ဒီေက်ာ္နဲ႔ ဂ်ီေတာ့ခ္သံုးရပါတယ္။ ကူးကူးဘေလာ့လဲဖြင့္လို႔မရဘူး၊ ဒါနဲ႔ဘဲ ခြင္တည့္ေနတာကေတာ့ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႔ရံုးမွာပါ... သူ႔ရံုးက ေဟာင္ေကာင္က ဒါရိုက္လိုင္းယူ ထားေတာ့ အကုန္သံုးလို႔ရတယ္ေလ။ အဲဒီကေနဘဲ ဘေလာ့ေလးေတြ၀င္ ဟိုဖတ္ဒီဖတ္နဲ႔ ေကာမန္႔ေရးဖို႔ ေတာင္ မခ်ိန္မရပါဘူး။ အဲဒီသူငယ္ခ်င္းကိုညီမေလးကေမြးေန႔ဖိတ္လိုက္ေတာ့ သူက ငါးဖယ္ကင္ေပးမယ္တဲ့။ ကူးလဲအစကအ့ံၾသသြားတယ္၊ ဒီေလာက္အရိုးမ်ားတဲ့ငါး သူမ်ားငါးဆုပ္လုပ္တာ ဘယ္လိုကင္မွာလဲဆိုေတာ့ သူကငါလုပ္ျပပါ့မယ္ ေစာင့္ၾကည့္ပါတဲ့ေလ။ ထံုးစံအတိုင္းနည္းယူရေအာင္ ငါးဖယ္အေကာင္ၾကီးၾကီးရဖို႔ ၾကည့္ျမင္တိုင္ငါးေစ်းမွာ ငါးဖမ္းသေဘၤာေတြကပ္တဲ့အခါ သြားေတာင္း၀ယ္ ရမယ္တဲ့။ ၀ယ္တာေတာင္ မ်က္ႏွာငယ္ေလးနဲ႔ တစ္ေကာင္ေလာက္ေရာင္းပါ မိသားစုအကင္ေလးလုပ္ စားခ်င္လို႔ပါလို႔ေျပာရမယ္သတဲ့ေလ.. သူေျပာတာပါ... ကၽြန္မကေတာ့မယံုေပါင္။ ပိုက္ဆံေပးရင္ ေရာင္းမွာ ဘဲလို႔ထင္တာဘဲ။ ကၽြန္မကိုမနက္ေစာေစာဖုန္းေခၚပီးႏႈိးမယ္တဲ့....ေစာေစာသြား၀ယ္မွ ငါးဖယ္ေကာင္ ၾကီးၾကီးရမွာတဲ့..ငါးသြားတန္းစီ၀ယ္ရမယ္တဲ့.. ေအးေပါ့ေလ.. ဒါနဲ႔ဘဲ ညဖက္အိမ္ျပန္ေရာက္ေတာ့ ညီမေလးကိုေျပာျပေတာ့ သူက ေနာက္ေန႕မိုးေတာင္မလင္းေသးဘူးကၽြန္မကို ထေတာ့ ငါးသြားတန္းစီ ဆိုပီး အတင္းႏႈိးပါတယ္။ သိပ္မၾကာပါဘူးသူငယ္ခ်င္းလဲဖုန္းေခၚပီးလွမ္းႏႈိးတာနဲ႔ ေရခ်ိဳး၊ ျပင္ဆင္ပီးထြက္တဲ့အခ်ိန္ နဲ႔ ငါးေစ်းေရာက္ေတာ့.... နဲနဲေတာ့ ေနာက္က်ေနပီ။


 ငါးေစ်းထဲဆိုတာလဲ အဲလိုမ်ိဳးမွန္း အစထဲကမသိထားတာေရာ..ရန္ကုန္မွာေနရင္ တစ္ခါမွေစ်းမသြားဖူးတာ ေရာနဲ႔ ေကာင္းေကာင္းၾကီးကိုပညာရလိုက္ပါတယ္။ ၀င္လိုက္တာနဲ႔ၿဂိဳဟ္သားတစ္ေကာင္ ေျမျပင္ေပၚက် လာသလိုကို၀ိုင္းၾကည့္ၾကတာ...ေအးေလ..ကလန္ကလား ၀တ္ထားတာက ေစ်းလာတာနဲ႔မွ မကိုက္ညီ ေပသကိုး။
၀တ္ထားတဲ့အိက်ီဆြယ္တာသားလက္ရွည္ကိုယ္က်ပ္နဲ႔... ေဘာင္းဘီရွည္အမဲခါးမွာၾကိဳးခ်ည္ထားတာနဲ႔ ၾကိဳးေပါင္း ေျမာက္မ်ားစြာပါတဲ့ လယ္သာ ဖိနပ္နဲ႔ ငါးေတြစိမ္တဲ့ေရခဲမႈန္႔ေတြရယ္၊ ရြံ႕ဗြက္ေတြရယ္... တစ္ခါတစ္ခါ လူ (၃) ေယာက္ေလာက္တြန္းလာတဲ့ငါးေတြထည့္ထားတဲ့ သစ္သားရိုက္ဗုန္းေတြရယ္.... ေတာ္ေတာ္ၾကီးကို ေယာက္ ယက္ခက္စြာကိုၾကည့္ေကာင္းေနေတာ့တာျမင္ေယာင္ၾကည့္လိုက္ပါ...
အျငိမ္မေနကင္မရာအိတ္ထဲကစြဲထုတ္ပီး ဓာတ္ပံုလုိုက္ရိုက္ခဲ့ပါေသးတယ္..
ေနကပူ၊ ငါးဖယ္အၾကီးက အရိုးေတြဘဲက်န္ေတာ့တယ္၊ တစ္ေနရာပီးတစ္ေနရာ..တစ္ရံု၀င္တစ္ရံုထြက္ ငါးဖယ္လိုက္ေမးရတာ..၀တ္ထားတဲ့အိက်ီနဲ႔ ေခၽြးေတြျပန္... ေျခေထာက္ေတြလဲညစ္ပတ္... ပူလြန္းေတာ့ အိတ္ထဲက ဆံပင္ခ်ည္ဖို႔လိုက္ရွာေတာ့ ဖဲျပားအၾကီးနဲ႔ဆံပင္ခ်ည္ၾကိဳးေတြ႔တယ္.. အဲဒါနဲ႔ဘဲ သူငယ္ခ်င္းကိုအိတ္ခဏကိုင္ထားခိုင္း ဆံပင္ကိုအကုန္သိမ္းၾကံဳး..ေရွ႔မွီေနာက္မွီအျမင့္ ပင့္ခ်ည္လိုက္ေတာ့ ဖဲျပားၾကီးက ေခါင္းထပ္တည့္တည့္မွာ... သူငယ္ခ်င္းကရီတယ္..အခုမွ မစာဥနဲ႔ တူေတာ့တယ္တဲ့။ ငါးေတြမ်ားလိုက္တာ မ်ား...အားရစရာပါ... ေဂၚျပားနဲ႔ေတာင္ေကာ္ပီးဗုန္းထဲ ထည့္ရတယ္...   လူလဲေမာေလာက္တဲ့အခါမွာေတာ့ ရွားရွားပါးပါး ငါးဖယ္ၾကီးတစ္ေကာင္ရပါတယ္... ဒါေတာင္ ငါးေရာင္းတဲ့သူက အိမ္စားဖို႔ခ်န္ထားတာတဲ့...တစ္ကယ္...မ်က္ႏွာငယ္ေလးနဲ႔ေတာင္း၀ယ္ရတယ္...  း)
သူငယ္ခ်င္းက ငါးဖယ္ကိုဗိုက္ခြဲ၊ အူထုတ္ေရစင္စင္ေဆး....ပီး စိတ္ရွည္လက္ရွည္ထုတယ္.. .အရမ္းၾကီးအားမျပင္းဘူး.. အရမ္းထုရင္လဲ အသားေတြေပါက္ထြက္လာတတ္တယ္တဲ့...
အၾကာၾကီးကိုစိမ္ေျပနေျပထုပီး ေတာ့ ငါးဖယ္အသားေတြက မာလာတယ္... ငါးကိုလဲကိုင္ပီး ခါးအရိုးေတြက်ိဳးသြားေအာင္ နဲ႔ရေသးတယ္..အဲဒီအခါေတာ့ ဓါးနဲ႔ အလႊာလိုက္ မႊန္းပီး... ဆား၊ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ရွလကာရည္၊ ေတြကိုနံ႔စပ္ေအာင္အသားထဲစိမ့္သြားေအာင္ထည့္တယ္.. မာမီကေတာင္ လက္ဖ်ားခါတယ္..စိတ္ရွည္လိုက္တာတဲ့ေလ... မႊန္းထားတာလဲ အေသးစိတ္... ကြန္ျပဴတာသမားလက္က ငါးလဲကိုင္တတ္လို႔ ကူးေတာင္ နင္ ညပိုင္းငါးကင္ဆိုင္ဖြင့္ပါလားလို႔ေတာင္ အၾကံ ေပးခဲ့ေသးတယ္။ သူကေျပာပါတယ္.. ခ်ီးထုတ္တဲ့...ေပါက္ကရဘဲေတြးတတ္တယ္တဲ့..
ပီးေတာ့ ၀ါးေခ်ာင္းမာမာကို ပါးစပ္ကေနအျမီးထိထိုးပီး တစ္ေနေလာက္လွမ္းထားရတယ္....  
ညပိုင္ေရာက္ေတာ့မွ မီးေကာင္းေကာင္းနဲ႔ကင္လိုက္ရံုပဲ...ၾကည့္တာေတာ့လြယ္ပါတယ္.. စားၾကည့္ေတာ့ အျခားငါးအရသာေတြနဲ႔မတူ အ၇ိုးလဲသိပ္မမ်ားေတာ့ဘဲ မာမာေလးနဲ႔အရမ္းကိုစားေကာင္းတာ...
ငါးဖယ္က ၆၀၀၀ ေပးရတယ္.. ပဇြန္ကေတာ့ တစ္ပိသာကို ၁၃၀၀၀တဲ့...

တစ္ခါတည္းနဲ႔ငါးဖယ္ကင္ကိုစြဲသြားတာေၾကာင့္ စိတ္၀င္စားရင္လုပ္စားလို႔ရေအာင္တင္ေပးလိုက္တယ္။ မာမီကေတာ့ မာလာငါးကုိ ဖယ္ဖယ္ရြက္တို႔... အဆာပလာေတြထည့္ပီး foil နဲ႔အုပ္ပီးကင္တယ္..အဲဒါလဲ စားေကာင္းတာဘဲ.. း)

လူေတြၾကည့္ေနတဲ့ၾကားရွက္ရွက္နဲ႔ရိုက္ေတာ့ လက္ကတုန္ေနေတာ့ပံုေတြနဲနဲေတာ့၀ါးတယ္...
တစ္ခ်ိဳ႕ငါးေတြကေတာ့ဘာငါးမွန္းမသိဘူး... အေရးထဲမွာဘာမွန္းမသိ..အခ်ိဳ႕ေနရာေတြက ေဟ့..ဒီမွာလဲ လာရိုက္ပါအံုးလွမ္းေခၚတာေတြရွိေသးတယ္... အခ်ိဳ႔ငါးသည္ေတြကေတာ့ ရိုက္ရိုက္ ဆိုပီး ေသခ်ာေတာင္ စီေပးလိုက္ေသးတယ္... အေတြ႔ၾကံဳသစ္မွာ ေပ်ာ္လဲေပ်ာ္ခဲ့ရပါတယ္.. ငါးေတြ..ငါးေတြ...




Comments

  1. ကူး အသစ္တင္တာ ကိုယ့္ဆီမွမတက္ဘူး ..

    ReplyDelete
  2. ငါးကင္စားခ်င္လိုက္တာဗ်ိဳး

    ReplyDelete
  3. ကူးကူးေရ...
    ငါးဖယ္ဆို ဘယ္လိုစားရမလဲ အကုန္ႀကိဳက္...

    ReplyDelete
  4. ငါးေစ်းပံုေတြ ၾကိဳက္တယ္။ ငါးဖယ္ကင္ စားၾကည့္ခ်င္လိုက္တာ။

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ