Skip to main content

ပန္းကိုစားဖို႔ၾကံစည္ေနၿခင္း

အိမ္ေနာက္ေဖးမွာအပင္တစ္ပင္ေတြ႔တယ္၊ အဲဒီအပင္ေလးက ေရႊပန္းေငြပန္းလိုအပင္ေလးပါ။
မေလးရွားကအမၾကီးတစ္ေယာက္လာလည္ေတာ့အဲဒီအပင္ရဲ႕ပင္စည္ကိုၿဖတ္၊ ဌက္ေပ်ာအူခြာ
သလိုခြာၿပီး ေတာက္ေတာက္စင္းၿပီးေရႊဖရံုသီးနဲ႔ခ်က္တာအရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္။ဘာအပင္
လဲေတာ့ကၽြန္မလဲမသိေသးဘူး။ အရြက္ကိုေခ်ပီးနမ္းၾကည့္ေတာ့ကြမ္းရြက္အနံ႕နဲ႔တူတယ္။
ကၽြန္မ ပဒဲေကာၾကိဳက္တယ္။ငါးပိနဲ႔တို႔စားရင္ေကာင္းမွေကာင္း၊အပင္ကိုေတာ့ေသခ်ာမၿမင္ဖူးဘူး။
ၿပီးေတာ့ဂံုမင္း၊ အဂၤလိပ္လိုအေခၚကိုအန္တီလုလုဘေလာ့မွာရွာၿပီးအင္တာနက္မွာရွာလဲမတူ
ၿပန္ဘူး။ စိတ္ထဲမွာေတာ့ကလိကလိၿဖစ္ေနတာ။ ဒီညေနပိုင္းေတာ့အပင္ကိုအင္တာနက္မွာလွန္
ေလွာရွာၾကည့္ေတာ့တာဘဲ။ ရံုးပတ္ပတ္လည္မွာပြင့္ေနတဲ့ပန္းၾကီးေတြကအရမ္းခန္႔တာဘဲ။ အဲ
ဒီပန္းေတြကေတာ္ေတာ္ၾကံ့ခိုင္တယ္။ ပလတ္စတစ္လိုဘဲ။ ကၽြန္မအရမ္းသေဘာက်တာ။ အဲဒီ
အပင္အရြက္ကအိမ္ေနာက္ကအပင္နဲ႔အနံ႕တူတူဘဲ။ အပင္မ်ိဳးစားတူလို႔ေနမယ္။ ဒါနဲ႔ Galanga
ဆိုၿပီးလိုက္ရွာတာ Ginger မ်ိဳးႏြယ္စုထဲကအပင္ၿဖစ္ေနတယ္။ အဲဒီပန္းက ၿမန္မာလိုေတာ့ဘယ္
လိုေခၚမလဲမသိဘူး။ ရွာေတြ႔သေလာက္ေတာ့ Torch Ginger Flower (Zingibier Etlinger
Elatior) မေလးလိုေတာ့ Bunga Kantanလို႔ေခၚတယ္။ထိုင္းေတြကေတာ့Kaalaaလို႔ေခၚတာ
အင္ဒိုေတြက Bongkot လို႔ေခၚတယ္။ေတာ္ေတာ္တုန္းပါလားကၽြန္မၿမန္မာလိုမသိဘူး။မေလး
အစားေတြထဲမွာေတာ့ Laksa ကအရမ္းနာမည္ၾကီးပါတယ္။ ကၽြန္မဆီကိုေတာင္ Laksa Paste
တစ္ဗူးေရာက္လာေသးတယ္။ ဘယ္လိုစားရမွန္းမသိပါဘူး. သူတို႔အလြယ္ေခၚရင္ေတာ့ Laksa
ပန္းေပါ့။ ဖိလိပိုင္မွာေတာ့ ဖေယာင္းပန္းလို႔ေခၚတယ္တဲ့။ အေရာင္က ပန္းေရာင္၊ အနီေရာင္၊
အၿဖဴေရာင္ စံုေနတာဘဲ။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မရံုးေဘးမွာပြင့္ေနတာေတြကေတာ့ ပန္းေသြးေရာင္
ေခၚမလား၊ ပန္းေရာင္လို႔ေခၚမလား။ (ပံုတြင္ရႈ) အရသာကေတာ့တစ္ကယ္ထူးၿခားပါတယ္။
စားရမွန္းမသိခဲ့လို႔သာေနာ္။ သိမ်ားသိရင္ကုန္တာၾကာေပါ့။ ရွိန္းတိန္းတိန္း၊ နဲနဲအခ်ဥ္ဓာတ္
ေလးလဲပါတယ္အနံ႔ေလးကလဲသင္းေမႊးေမႊးေလးနဲ႔။ အရိုးတံကိုသာစားဖူးတာပန္းဖူးကိုပါစား
လို႔သတဲ့။ ေသခ်ာေတာ့တစ္ရက္ခ်က္ၾကည့္အံုးမယ္။ ဒီေန႔ကေတာ့စူးစမ္းတဲ့အဆင့္ဘဲရွိေသး
တယ္။ ပန္းဖူးကဌက္ေပ်ာဖူးအေသးစားေလးလိုဘဲ။ ၿဖတ္လိုက္ရင္လဲဌက္ေပ်ာဖူးလိုဘဲ။ ေဆး
အၿဖစ္နဲ႔တစ္မ်ိဳး၊ တို႔စရာအၿဖစ္နဲ႔တစ္ဖံုစားလို႔ရတဲ့ဒီအပင္ေရာ၊ ပန္းပါ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစပါ
သတဲ့။ ကၽြန္မစမ္းခ်က္ၾကည့္မယ္ဘယ္သူစားမလဲေမးေတာ့ရံုးကအမၾကီးေတြမသိခ်င္ေယာင္
ေဆာင္ေနၾကတယ္။ ဟိဟိ ဘာဘဲၿဖစ္ၿဖစ္ အပင္ကိုေသခ်ာေလ့လာထားၿပီးေတာ့ ပန္းပြင့္ကို
ခ်ိဳးလာခဲ့တယ္။ အိမ္ေရာက္ေတာ့ပန္းအိုးထိုးထားလိုက္တယ္။ ေလာေလာဆယ္ေတာ့မိန္းမ
ပ်ိဳတစ္ေယာက္ဧည့္ခန္းပန္းအစစ္ဆိုလို႔ပန္းစည္းအေၿခာက္ေတြသာရွိေနက်ေနရာေလးမွာ
အခုေတာ့ပန္းလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးေရာက္လာၿပီေပါ့။
ခရစၥမတ္ေရာက္ေတာ့မယ္။ကၽြန္မမီးၾကိဳးေလးေတြ၀ယ္ထားတာလဲမီးမလင္းေတာ့ဘူး။တစ္ခုေတာ့
ေကာင္းေသးလို႔အလွခ်ိတ္ထားလိုက္တယ္။ ဧည့္ခန္းဆိုလွလွေလးၾကိဳက္တယ္။အိမ္ေလးဆိုအၿမဲသန္႕
ရွင္းေနမွ ကိုယ္ကသာမလုပ္တတ္တာ။ အိမ္အလွဆင္ဖို႔၀ါသနာမပါတာလား၊ ideaမရွိတာလားေတာ့
မသိဘူး။ ကၽြန္မဧည့္ခန္းကအရုပ္ေတြနဲ႔ဘဲၿပည့္ေနတာ။ခုေတာ့နဲနဲက်က္သေရရွိလာသလိုဘဲ။ း)
ေၿပာမယ္သာေၿပာတာ၊ ဧည့္ခန္းဆိုတာလဲတစ္ေယာက္တည္းရွိရင္ထုိင္ကိုမထိုင္ၿဖစ္ပါဘူး။

Comments

  1. လွတယ္ ေမြးတယ္ ေကာင္းတယ္

    ReplyDelete
  2. ခရစ္စမတ္စ္ ဘာေကြ်းမွာလဲ..
    ေႏြးထြးတဲ့ဧည့္ခန္းေလးထဲလာျပီးလည္ခ်င္လို႔..ဟီး

    ReplyDelete
  3. ဗုေဒၶါ ပန္းေတာင္မခ်န္ေတာ့ပါလားဟ။ အေဟ. သတိလည္းထားဦး ရံုးကအစ္မၾကီးေတြ အေရွ.က ပန္းေတာင္ပန္ၿပီး ၿဖတ္မေလွ်ာက္ရဲပဲ ၿဖစ္ေနဦးမယ္။ ခရစ္စမတ္စ္လက္ေဆာင္ ပန္းပို ့ေပးလိုက္မယ္။ ခ်က္စားရေအာင္လို ့။ ဟီး ပဒိုင္းပြင့္ ပဒိုင္းပန္း။

    ReplyDelete
  4. ပဒိုင္းပန္းက ဘာလဲ.. လွလား..
    မၿမင္ဘူး၀ူး..

    ReplyDelete
  5. ေပါက္ေရ.. ခရစၥမတ္ခ်ိန္မဟုတ္လဲေကၽြးပါတယ္ေနာ္
    ကူးကူးကေတာ့အဲဒီခ်ိန္ဆို..ဟိဟိ ၿပင္ဦးလြင္မွာတိုဖူးေႏြးေလးနဲ႔
    မုန္ညွင္းခ်ဥ္ေလးနဲ႔ႏွပ္ေနမွာ..

    ReplyDelete
  6. KOM ေရ.. ပန္းကအနံ႕ေတာ့ရွိ၀ူးဗ်..
    လွေတာ့အရမ္းလွတယ္ေနာ္..

    ReplyDelete
  7. ကူကူးေရဆရာလုပ္တာေတာ႕ဟုတ္ဖူးေနာ္
    အဲဒီပန္းကိုတရုတ္လိုထပ္တစ္ရာပန္းလို႕ေခၚတယ္
    ဥဥသိသေလာက္ေျပာျတာ :)

    ReplyDelete

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ