Skip to main content

ဌက္ေပ်ာသီး

ေမ်ာက္ေလးေတြကဘာလို႕အၿမဲေပ်ာ္ေနလဲဆိုတာစဥ္းစားမိၾကလား..
အဲဒါဘာေၾကာင့္လဲဆိုတာေရာ..စဥ္းစားမိၾကလား...
ဌက္ေပ်ာသီးေၾကာင့္လို႕ မထင္မိဘူးလား...

ဌက္ေပ်ာသီး - မွာ သၾကားဓာတ္ (၃) မ်ိဳးပါတယ္ ( Sucros, fructose & glucose) အမွ်င္ေလးေတြ (Fiber) နဲ႕ေရာစပ္လိုက္တဲ့အခါမွာ ခ်က္ခ်င္းလက္ငင္း ေကာင္းမြန္တဲ့အာနိသင္ တိုးတက္လာႏိုင္ပါတယ္။
ဌက္ေပ်ာသီး (၂)လံုး စားလိုက္တာနဲ႕မိနစ္ (၉၀) ထက္သန္စြာအလုပ္လုပ္ႏိုင္တဲ့စြမ္းအင္ကိုေပးႏိုင္တယ္။
ပန္းသီးနဲ႕ ဌက္ေပ်ာသီး
ပန္းသီး
ပရိုတင္း ----၁ ဆ
ကာဘြန္ဟိုက္ဒရိတ္ ----၁ ဆ
ေဖာ့(စ္)ဖရက္(စ္) ----၁ ဆ
ဗီတာမင္ေအ---- ၁ ဆ
သံဓာတ္ ----၁ ဆ
အၿခားဗီတာမင္နဲ႕ သတၱဳဓာတ္မ်ား ----၁ ဆ

ဌက္ေပ်ာသီး

ပရိုတင္း ---- ၄ ဆ
ကာဘြန္ဟိုက္ဒရိတ္ ----၂ ဆ
ေဖာ့(စ္)ဖရက္(စ္) ----၃ ဆ
ဗီတာမင္ေအ---- 5 ဆ
သံဓာတ္ ---- 5 ဆ
အၿခားဗီတာမင္နဲ႕ သတၱဳဓာတ္မ်ား----၂ ဆ
ကဲ..ပန္းသီးစားမလား...ဌက္ေပ်ာသီးစားမလား.. (ပန္းသီးက ဌက္ေပ်ာသီးထက္ေစ်းလဲပိုၾကီးပါတယ္)
ဌက္ေပ်ာသီး ပံုမွန္စားေပးၿခင္းက.. အပ်င္ဖ်ားတာေတြ နဲ႕ မေတာ္တဆ ဖ်ားနာၿခင္းၿဖစ္တာေတြကိုေက်ာ္လႊားႏိုင္တယ္။
ရာသီဥတုအေၿပာင္းအလဲေၾကာင့္ ၿဖစ္တတ္တဲ့ေရာဂါေတြနဲ႕ စိတ္ဓာတ္က် တာေတြအတြက္ ဌက္ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ သဘာ၀စိတ္အင္အားၿမင့္တင္ႏိုင္စြမ္းသတၱဳ ( Tryptophan) အစြမ္းေၾကာင့္ စိတ္ကိုသက္သာေကာင္းမြန္လာေစၿပီး ေပ်ာ္ရႊင္လာေအာင္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဌက္ေပ်ာသီးက သံဓာတ္ပါ၀င္ၿပီးေသြးထဲကဟီမိုဂလိုဘင္ ထုတ္လုပ္ၿခင္းကို ႏႈိးေဆာ္ေပးတဲ့အတြက္ Anemia ေရာဂါၿဖစ္ၿခင္းကို ကာကြယ္ကုသႏိုင္တယ္။
ဌက္ေပ်ာသီး ကိုပံုမွန္စားသံုးၿခင္းေၾကာင့္ ေလၿဖတ္ေသဆံုးၿခင္း ကို ၄၀% ေလ်ာ့ပါးေစတယ္။
ပိုတက္စီရမ္ (Potassium) က သင့္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းကိုပံုမွန္ၿဖစ္ေစၿပီးေတာ့ ေအာက္စီဂ်င္ကို ဦးေႏွာက္ကိုပို ပို႕ေပးတယ္ ခႏၱာကိုယ္ရဲ႕ေရပမာဏကိုလဲ ပံုမွန္လည္ပတ္ေစတယ္။
ၿခင္ကိုက္ရင္.. ၿခင္ေဆးကရင္(မ္)ေတြလိမ္းေနတာထက္ ဌက္ေပ်ာသီးအထဲကအခြံနဲ႕ ပြတ္ေပးလို႕ရွိရင္ ပိုးမႊားအေကာင္ေတြကိုက္လို႕ေရာင္ရမ္းတာေတြ၊ ယားနာတာေတြမၿဖစ္တာကို အံ့ၾသစြာေတြ႕ရလိမ့္မယ္။
ဌက္ေပ်ာသီးက.. ပိုတက္စီယမ္ (potassium) ပါ၀င္ႏႈန္းမ်ားေပမယ့္ အငံဓာတ္ပါ၀င္တာနည္းတဲ့အတြက္ သင့္ရဲ႕ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ညီမွ်ေစတယ္။
ကိုယ္၀န္သည္ေတြနံနက္ပိုင္း မူးၿပီးအန္တာေတြအတြက္ ဌက္ေပ်ာသီး ကို မနက္၊ေန႕လည္၊ ညစာ ၾကားမွာ ပံုမွန္စားေပးမယ္ဆိုရင္ Morning Sickness ေတြအတြက္ပူစရာမလိုေတာ့ဘူး။
တစ္ေနရာရာသြားလို႕ ေဆးေမ့က်န္ခဲ့မယ္ဆိုရင္ ဌက္ေပ်ာသီးကိုစားပါ။ ဗီတာမင္ ဘီ ၆ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ေသြးရဲ႕ ဂလူးကိုစ္ ပမာဏကို ထိန္းေပးလို႕ သင္ခံစားေနရတဲ့ေ၀ဒနာကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစတယ္။
ဌက္ေပ်ာသီး စားေပးမယ္ဆိုရင္ ေဆးလိပ္စြဲတဲ့သူေတြ..ေဆးလိပ္ေသာက္ခ်င္စိတ္ကိုေလ်ာ့ေစတယ္။ ဗီတာမင္ ဘီ ၆ နဲ႕ ဘီ ၁၂ အၿပင္ ပိုတက္စီယမ္ နဲ႕ မက္နီစီမယ္ ပါ၀င္လို႕ နီကိုတင္းစြဲေနၿခင္းကို ၿပန္လည္ေကာင္းမြန္လာေစတယ္။
ဒါဌက္ေပ်ာသီးစားၿခင္းရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို မွ်ေ၀ၿခင္းပါ။
ေမ်ာက္ကေလးေတြဘာလို႕အၿမဲေပ်ာ္ေနလဲဆိုတာ ဌက္ေပ်ာသီးစားလို႕ ဆိုတာၿဖစ္ႏိုင္တယ္ေနာ္...
ဒါဆိုရင္..ပံုမွန္အၿမဲၾကားေနက် စကားပံုေလးကို ေၿပာင္းဖို႕အခ်ိန္ေရာက္ၿပီဆိုပါေတာ့..
ဌက္ေပ်ာသီးတစ္ေန႕တစ္လံုးစား..ေဒါက္တာေတြနဲ႕ေ၀းေ၀းသြား... (ေဆးကုေနစရာမလိုတာကိုဆိုလိုတာပါ)
"A Banana a day keeps the doctor away"
(Ref: NOL OSHWE Team, Dept of Biological Science of FL state University)

Comments

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ငါးခ်ဥ္ လုပ္ရေအာင္

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္း တယ္။ ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ.. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။ ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။ ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ