Skip to main content

ၾကိမ္သီး

လမ္းေဘးမွာ တြန္းလွည္းေလးနဲ႕ အေပၚမွာ သဲနဲ႕ေရာၿပီးေလွာ္တဲ့ၾကိမ္သီးေတြေရာင္းတာေတြ႕ဖူးၾကမွာပါ...
ရန္ကုန္မွာတုန္းက လမ္းေဘးမွာေတြ႕တာနဲ႕ ကားရပ္ခိုင္းၿပီး ဆင္း၀ယ္တာ..အရမ္းၾကိဳက္တယ္။
မာတာကေတာ့ ေၿပာမေနနဲ႕..သူငယ္ခ်င္းေတြက..သြားက်ိဳးမယ္တဲ့..တစ္လံုးႏွစ္လံုးေလာက္စား ၿပီးရင္ သူတို႕မစားႏိုင္ေတာ့ဘူး.
ဇြဲရွိရွိနဲ႕စားတာကေတာ့ ကၽြန္မဘဲ.. ဒီေရာက္ေတာ့ ၾကိမ္သီးကို Roast လုပ္ၿပီးေရာင္းတာ၀ယ္စားတယ္။ ေစ်းေတာ့နဲနဲၾကီးတယ္။ တစ္ၿခားအသီးေတြမစားဘဲေခၽြတာလိုက္ေတာ့ စားခ်င္တဲ့ၾကိမ္သီး ကိုတစ္ခ်ိန္လံုးထိုင္စားလို႕ရၿပီ။
အမၾကီးတစ္ေယာက္ကေမးတယ္.. ၾကိမ္သီးနင္တို႕တုိင္းၿပည္မွာရွိလားတဲ့.. ဟာ.ရွိတာေပါ့..အမ်ားၾကီးဘဲ...
ဘယ္လိုအပင္မ်ိဳးလဲတဲ့.. ကၽြန္မက ၾကိမ္ခံုတစ္ခုကို ၿပလိုက္တယ္.. အဲဒါၾကိမ္သီးရဲ႕ အပင္ေပါ့လို႕... သူတို႕ကလဲ မေတြ႕ဖူးေတာ့ ဟုတ္လား..တခါမွမသိဘူးတဲ့...ၾကိမ္သီးက အဂၤလိပ္လို chestnut's လို႕ေခၚတယ္ေလ.. အဲဒါ ကို အြန္လိုင္းက မမ ခိုင္ခိုင္ထြန္းက ၾကိမ္သီးမဟုတ္ဘူး ေၿမဇာဥလို႕ေခၚတယ္လို႕ အတင္းလာၿငင္းေနေသးတယ္... မလြယ္၀ူး...
ဥနဲ႕ အသီးေတာင္မခြဲတတ္ၾကပါလားေနာ္...
အမွန္က ပဲခူးကုိ (၉)တန္းတုန္းက ေက်ာင္းေပါင္းစံုကပြဲသြားတုန္းက ၾကိမ္ပင္ေတြေတြ႕ခဲ႕တယ္.ၾကိမ္သီးေလးေတြကိုလဲ ခူးစားခဲ့ဖူးတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီတုန္းကေသးေသးေလး.. အခုဟာက အၾကီးၾကီး..
တစ္ကယ္ေတာ့ ၾကိမ္ပင္ က သတ္သတ္ ၊ ၾကိမ္သီးက သတ္သတ္ပါ..
ၾကိမ္သီးလို႕ကၽြန္မတို႕ေခၚတဲ့ အသီးက ၾကက္ေမာက္သီးလို အေမႊးေတြနဲ႕.. အဲဒါကို ခြဲမွ အထဲမွာ အခြံမာမာေလးနဲ႕ ၾကိမ္သီးဆိုတဲ့ဟာေလးေတြထြက္လာတာ.. ၿမန္မာေတြကေတာ့ နာမည္ေပးတာေတာ္တယ္လို႕ေၿပာရမယ္.. ၾကိမ္သီးအခြန္က ကိုက္လိုက္ ရင္ၾကိမ္၀ါးကို ကိုက္ရသလိုၿဖစ္ေနတာကိုး...
အမွန္ကေတာ့ တုံးလြန္းတာကၽြန္မပါ။ ပတ္၀န္းက်င္ေလ့လာမႈအရမ္းအားနည္းခဲ့တာ... သနပ္ခါးပန္းရဲ႕ ပင္စည္က သနပ္ခါး ဆိုၿပီးခုတ္ၿပီးေသြးလိမ္းလို႕ မ်က္ႏွာတစ္ခုလံုးနီၿပီးေယာင္လားဖူးတယ္။ ပထမႏွစ္ေလာက္တုန္းက အေရွ႕ေတာင္တိုင္းက ကရင္မေတြ မွ်စ္သြားခ်ိဳးမယ္ဆိုၿပီး ၀ါးပင္ေပါက္စေတြယူလာတာကိုလဲ ထိုင္ရီဖူးတယ္.. ေတာသူမေတြ ၿမက္ေတာင္စားရင္စားမွာ..လို႕ ေနာက္ဖူးတယ္...ေကာင္းပါေလေရာ... ေနာက္ေတာ့လဲ သူတို႕ယူလာတဲ့၀ါးေပါက္စေလးေတြနဲ႕ တာလေပါ့ခ်က္တာကို ၿမိန္ၿမိန္ရွက္ရွက္ ေသာက္ခဲ့ဖူးတယ္။ သူတို႕က ရာဘာကုန္း (ေတာင္တစ္ခုလံုးရာဘာပင္စိုက္ထားတာ) မွာအလုပ္လုပ္ေတာ့ ကၽြန္မကို တစ္ခါတစ္ေလ ေတာင္ပို႕မႈိအၾကီးၾကီးတစ္ခုတစ္ေလေတြ႔ရင္ႏုတ္လာေပးတယ္.. ၿပီးေတာ့ မီးဖုတ္ၿပီးေကၽြးတယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းဘဲ..ေၾကာ္စားတာထက္ေတာင္ေကာင္းေသး...မႈိအစားေကာင္းလို႕ က်န္တဲ့သူေတြက မႈိေတာက္လို႕ေဆးရံုေရာက္..႕ကၽြန္မကေတာ့မသိသလိုနဲ႕..ဆရာေတြလာေမးေတာ့..
မစားဘူးလို႕ေပါလိုက္တယ္..ဟီးဟီး
အဆိပ္ၿပင္းတဲ့ပင့္ကူကိုက္တာေတာင္မေသတာ.. မႈိေလာက္ေတာ့ေအးေဆးဘဲ..
တစ္ေခါက္လဲ ဒညင္းသီးမီးဖုတ္အရမ္းစားခ်င္တာ.. ဒညင္းသီးတုန္းတဲ့အခ်ိန္ဆိုေတာ့ အစိမ္းမရွိဘူးး..ဒါနဲ႕ဘဲ အမ၀မ္းကြဲ က ဆားရည္စိမ္ထားတဲ့ဒညင္းသီးဘဲရွိတယ္တဲ့..ကၽြန္မ ဖုတ္စားရေအာင္ေကာင္းမွဘဲဆိုၿပီး ..ဆားရည္စိမ္ဒညင္းသီးေတြထုတ္..ဖုတ္စားတာ.. ေနာက္ေန႕ အမ၀မ္းကြဲ က ၀မ္းေလွ်ာၿပီးေက်ာင္း (၂) ရက္ေလာက္မတက္ႏိုင္ဘူး..ကၽြန္မကေတာ့ ေဒါင္ေဒါင္ၿမည္... ဆိုးတယ္ေနာ္..ဟိဟိ

Comments

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ