Skip to main content

မိတ္ဆံုစားပြဲ

အစားေသာက္ေတြဘဲနင္းကန္စားေနတာေတာ့မဟုတ္ပါဘူး...
တစ္ေယာက္ေသာသူကေၿပာတယ္။ ေၿပာလိုက္ရင္ ထမင္းမစားႏိုင္ဘူး၊ ေနမေကာင္းဘူး။ ဘေလာ့ထဲမွာခ်က္ထားတာအုန္းအုန္းထေနတာဘဲတဲ့..ဟီးဟီ.. ကိုယ္ကမစားႏိုင္ေပမယ့္ ဧည့္သည္ရွိေတာ့ခ်က္ေကၽြးရတယ္ေလကြယ္၊ ဟုတ္တယ္မဟုတ္လား..ဒီေန႕ေတာ့ ၿမန္မာၿပည္ကလာတဲ့ေဒါက္တာမမအတြက္ အထူးမိတ္ဆံုးစားပြဲလုပ္တဲ့ေန႕ေပါ့။ ကၽြန္မဘုရားေက်ာင္းသြားတက္တဲ့ ေနရာမွာ ေက်ာင္း (University) မွာ ၿမန္မာမိသားစု (၃)စုရွိတယ္။ တစ္စုက ကၽြန္မညီမ၀မ္းကြဲ (အင္ဒိုနဲ႕ရတာ၊ သူ႕ေယာက်္ားက PhD တက္ေနတယ္၊ ေက်ာင္းဆရာလဲလုပ္ေနတယ္)။ ေနာက္တစ္စုက ၿမန္မာေက်ာင္းသားေလးတစ္ေယာက္ ဒီကႏိုင္ငံသူနဲ႕ အိမ္ေထာင္က်ၿပီး ကေလးပိစိေလးတစ္ေကာင္ရွိတယ္။ ေနာက္တစ္စုကေတာ့ ကၽြန္မတကၠသိုလ္တုန္းက ဆရာေဟာင္း၊ အခုသူကဒီမွာ PhDလာ တက္ေနတာ။ ၿပီးေတာ့ ကၽြန္မက သူတို႕ ေက်ာင္း၀င္းနဲ႕ ၇မိနစ္ေလာက္ကားစီးရင္ေရာက္တဲ့ Campus ၀င္းမွာေနတယ္။ တစ္အိမ္တစ္မ်ိဳးခြဲတမ္းခ်ရတယ္ မိတ္ဆံုစားပြဲဆိုရင္။ မဟုတ္ရင္ဟင္းေတြထပ္ေနမွာစိုးလို႕။ ကၽြန္မ၀မ္းကြဲက ငါး နဲ႕ အသုပ္၊ ကၽြန္မဆရာမိသားစုက အသားတုဟင္း နဲ႕ အေထာင္း၊ကေလးပိစိေလးနဲ႕ ေက်ာင္းသားကေတာ့ ၾကက္ဥဟင္း၊ ကၽြန္မကေတာ့ ၾကက္သား (၂)ကီလို။ ၾကက္သား (၂) ကီလိုက ကၽြန္မနဲ႕ ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္း သဲသဲ တစ္ေယာက္တစ္၀က္ဆိုက္တယ္။ ဒီေနရာနဲ႕ (၂) နာရီေလာက္ေ၀းတဲ့ ေက်ာင္းၾကီးမွာလဲ ၿမန္မာေက်ာင္းသူ ေတြတစ္ခ်ိဳ႕ရွိတယ္၊ သူတို႕ကေတာ့ ေ၀းေတာ့ ဘာမွမခ်က္ခိုင္းဘူး။ ဒီကဘဲဒိုုင္ခံခ်က္ၾကတာ။ ကၽြန္မသူငယ္ခ်င္း အမွန္က အထက္တန္းကတည္းကသူငယ္ခ်င္း။ သူက အခုဒီမွာေက်ာင္းလာတက္ေနတာ ေက်ာင္းၿပီးသြားၿပီ။ ဘြဲနွင္းသဘင္ကို ေစာင့္ေနတာ။ သူ႕ကိုကၽြန္မၾကက္သား(၂) ကီလို၀ယ္လာခိုင္းတယ္။ ၿပီးေတာ့ သူ႕ကို ၾကက္သြန္ခြာခိုင္း၊ ၾကက္သားေတြၿပန္တံုးခိုင္း၊ ၿပီးတာနဲ႕ သူက နင္ဘယ္ေတာ့ခ်က္မွာလဲဆိုေတာ့ ကၽြန္မက မနက္ၿဖန္မနက္ေစာေစာထခ်က္မယ္ဆိုေတာ့ နင္အခ်ိန္မွီမွာမဟုတ္ဘူးဆိုၿပီး သူက ၾကက္သားကို နႏြင္းနဲ႕ ေသခ်ာနယ္ၿပီးေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ၾကက္သြန္နီ အၿခမ္းၾကီးၾကီးၿခမ္း၊ ဂ်င္းနဲ႕ ငံၿပာရည္နဲ႕ ေရာလံုးၿပီး ၿပဳပ္ထားလိုက္တယ္။ ဆိုေတာ့ မနက္ၿဖန္ဆိုကၽြန္မက ဆီခ်က္သတ္ၿပီးေရာထည့္ရံုဘဲ။ နိပ္သဟ။
သူကလုပ္စရာေတြအားလံုးလုပ္ေပးၿပီးၿပန္သြားတယ္။ ဒီေတာ့ ကၽြန္မအလုပ္စၿပီ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ၊ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႕ အားလံုးေရာၿပီး blender ထဲထည့္ေမႊလိုက္တယ္။ ေနာက္ေန႕မနက္ထၿပီးေတာ့ အားလံုးကိုဆီခ်က္သတ္။ (ဒီကဆီေတြကၿမန္မာၿပည္က ပဲဆီတို႕ စားအုန္းဆီတို႕လို ဟင္းထဲကိုစိမ့္မ၀င္သြားဘူး. အကုန္အေပၚပ်ံေနတာ)ဆီခ်က္သတ္တာေမႊးလာတာနဲ႕ ကုလားဆိုင္က၀ယ္လာတဲ့ဟင္းခ်က္မႈန္႕ကို ထည့္ေမႊလိုက္ေတာ့... ဟိုက္ရွားပါ..အိမ္နီးခ်င္းေတြက အရမ္းေမႊးလို႕ ဘာခ်က္တာလဲေတာင္လာေမးရတဲ့အဆင့္...ဟဲဟဲ..ေတာ္တယ္ေနာ္...
ၿပီးေတာ့ ၾကက္သားအိုးထဲကိုေရာေမႊၿပီးမီးေအးေအးနဲ႕ထပ္တည္လိုက္တယ္။ ၾကက္သားအစပ္ဟင္းကေတာ့ရွယ္ဘဲ...
အရသာကေတာ့ ေတာ္ေတာ္စပ္တယ္။ စိမ့္လဲစိမ့္တယ္။ ေမႊးလဲအရမ္းေမႊးတယ္။

ေအာက္ကငါးကေတာ့ ညီမ၀မ္းကြဲေပါင္းထားတာ...သိခ်င္ရင္ေတာ့ သူ႕ဆီမွာနည္းေမးေပးမယ္။

ဒါကေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္း (ငရုတ္ဆံုရွားလို႕ဒီမွာေတာ့ blender နဲ႕ဘဲ ေမႊပါတယ္) နည္းနည္းထူးဆန္းလို႕ေၿပာခ်င္တာပါ။ ဘာလို႕လဲဆိုေတာ့ဒီအေထာင္းထဲမွာပါတဲ့ဟာေတြက
- ပူစီနံရြက္
- ငရုတ္သီးစိမ္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး
- အုန္းသီး (အၿဖဴသား)
- ဆား
အုန္းသီးအၿဖဴသားအဖတ္ေတြကိုလဲ အေထာင္းလုပ္စားလို႕ရတယ္ေနာ္... စားၾကည့္..

Comments

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

ပဲပြုပ် Sprouted Yellow Pea

နည်းပေါင်းစုံနဲ့စမ်းကြည့်ပီးအဆင်ပြေလို့ ထပ်ရှယ်လိုက်ပါတယ်။ Yellow Pea ပဲစေ့လေးတွေကိုရေတစ်ညစိမ်၊ ဇကာနဲ့စစ်ပြီး ရေတစ်ရက် ၂ခါလောင်းပေးပြီးအဖုံးအုပ်ထားရင် ၂ရက်ဆို အမြီးလေးနဲ့ပဲလေးတွေအဆင်သင့်ရပါပြီ။ ဇလုံထဲကိုပဲညှောင့်စေ့လေးတွေထည့်၊ ပဲငံပြာရည်အချိ ုရယ်၊ ထညက်ခဲလေးတွေခြေထားတာရယ်ကို (အချိ ုပမာဏကကိုယ့်စိတ်ကြိ ုက်ကိုယ်ထည့်ပါမယ်) ထည့်ပြီး လက်လေးနဲ့ဖွဖွလုံးပြီးနယ်လိုက်ပါ။ ပဲကအရေလေးတွေနဲနဲထွက်လာမယ် ဒီတိုင်းဘဲအကုန်ပေါင်းအိုးထဲထည့်ပါ။ ရေလုံးဝထပ်မထည့်ပါဘူး၊ ကူးအတွက်တော့ဆောဒါလဲမတည့်လို့မထည့်ပါဘူး။ ပေါင်းအိုးစတည်ပြီး ၁၀ ခါအသံမြည်အော် ပြီးတာနဲ့ မီးပိတ်လိုက်ပါ။  အေးတဲ့အထိခဏစောင့်ပြီး ရင်တော့ ပဲလုံးပုံမပျက်ဘဲ အရမ်းနူးအိပြီး အရသာရှိတဲ့ပဲပြုတ်ချို စိမ့်လေးရပါပြီ။ 1  2  3 4

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ...