Skip to main content

အစာစားၿပီးၿပီးခ်င္းဒါေတြမလုပ္နဲ႕ေနာ္

ထမင္းစားၿပီးၿပီးၿခင္းမွာလူအမ်ားလုပ္ေလ့လုပ္ထရွိတဲ့အရာေတြထဲက က်မ္းမာေရးအတြက္ အႏၱရာယ္ၿဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အခ်က္ (၇)ခ်က္ကို သူငယ္ခ်င္းမ်ားသိေအာင္မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

၁။ ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္။
(က်မ္းမာေရးသုေတသီမ်ားေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္အရ အစားစားၿပီးခ်ိန္မွာ ေဆးလိပ္ (၁)လိပ္
ေသာက္တာ တစ္ၿခားအခ်ိန္ (၁၀)လိပ္ေသာက္တာနဲ႕ညီမွ်တယ္လို႕ဆိုပါတယ္။ မ်ားေသာအား
ၿဖင့္ေဆးလိပ္စြဲေနတဲ့သူေတြ ေသာက္သံုးတဲ့သူေတြ ထမင္းစားၿပီးတာနဲ႕ ပါးစပ္ခ်ဥ္တယ္လို႕႕
ေခၚမလား ေဆးလိပ္ကို တန္းေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္တာမေကာင္းေပမယ့္ မေရွာင္ႏိုင္ေသးတဲ့အခ်ိန္မွာ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမေသာက္မိဖို႕ တိုက္တြန္းပါရေစ။
ပိုၿပီး က်မ္းမာေရးထိခိုက္ေစႏိုင္ၿပီး ကင္ဆာၿဖစ္ႏိုင္ေခ်အရမ္းမ်ားလို႕ပါ။)

၂။ အသီးအႏွံကိုခ်က္ခ်င္းမစားပါနဲ႕။
(ထမင္းစားၿပီးရင္ အခ်ိဳတည္းတတ္တာ ကၽြန္မတို႕ၿမန္မာေတြအတြက္ကေတာ့ အသီးေတြ စားတာနည္းပါတယ္ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ကၽြန္မအပါ၀င္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာ
သရက္သီးတို႕ စပ်စ္သီးတို႕ အစရွိတဲ့အသီးေတြကိအအီေၿပဆိုၿပီးစားတတ္ၾကပါတယ္။ မစားမိဖို႕အၾကံေပးရၿခင္းအေၾကာင္းကေတာ့ ထမင္းစားၿပီးၿပီးၿခင္းမွာ အသီးစားလိုက္ရင္ အစာအိမ္မွာေလေတြေဖာင္းပြေနတတ္လို႕ပါ။ ဒါေၾကာင့္ အနည္းဆံုး ထမင္စားၿပီး ၁နာရီ
(သို႕ )၂ နာရီၿခားၿပီးမွသာ(သို႕) ၁နာရီၾကိဳတင္ အသီးအႏွံကိုစားဖို႕တိုက္တြန္းရၿခင္းပါ။)

၃။ လဘက္ရည္မေသာက္ပါနဲ႕။
(ဒါကေတာ့ကၽြန္မတို႕ၿမန္မာေတြအတြက္ေတာ္ေတာ္ခက္မယ္။ လဘက္သုပ္၊ လဘက္ရည္ဆိုတာ
မရွိမၿဖစ္၊ မေသာက္မေနမဟုတ္လား။ တစ္ခုရွိတယ္။ လဘက္ရြက္မွာပါ၀င္တဲ့ အက္စစ္ဓာတ္ ကအရမ္းၿပင္းထန္ပါတယ္။ အဲဒီအက္စစ္ဓာတ္ကအစားအစာမွာပါ၀င္တဲ့ပရိုတင္းကို အၿမန္ေခ်ဖ်က္ လိုက္တဲ့အတြက္ အဟာရမၿဖစ္ေစတဲ့အၿပင္အစာေၾကခ်က္ဖို႕လဲခက္ခဲေစတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ပါ။)

၄။ ခါးပတ္ကိုမေလွ်ာ့ပါနဲ႕။
(ထမင္းစားရင္ ေလွ်ာ့စားမယ္..ေလွ်ာ့စားမယ္.. (ပုဆိုး၊ ေဘာင္းဘီ၊ ထမီ) လို႕ေနာက္တာ ခဏခဏၾကားဖူးၾကမွာပါ။ အစာစားၿပီးၿပီးခ်င္း ခါးမွာတင္းက်ပ္ေနတာဗိုက္က်ပ္တယ္
ဆိုၿပီးေလွ်ာ့ခ်လိုက္တာက ဗိုက္ထဲမွာရွိတဲ့အူလိမ္သြားတာ.. ပိတ္သြားတာၿဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။)

၅။ ေရမခ်ိဳးပါနဲ႕။
(အစာစားၿပီးၿပီးခ်င္းေရခ်ိဳးရင္ ဗိုက္ပူမယ္၊ ေရဖ်င္းစြဲမယ္လို႕ လူၾကီးေတြခဏခဏ
သတိေပးတာၾကားဖူးၾကမွာပါ။ တစ္ကယ္ေတာ့အစာစားၿပီးၿပီးခ်င္းေရခ်ိဳးရင္ လက္နဲ႕ေၿခေထာက္
ေသြးစီးဆင္းမႈကို ၿမန္ဆန္တိုးေစၿပီးေတာ့ အစာအိမ္အနားမွာရွိသင့္တဲ့ ေသြးပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းသြားေစပါတယ္။ ဒါဟာ သင့္အစာအိမ္ေၾကခ်က္မယ့္အေရးကို
ေႏွာင့္ေႏွးေစတတ္ပါတယ္။)

၆။ လမ္းမေလွ်ာက္ပါနဲ႕။
(ညေနထမင္းစားၿပီးလမ္းေလွ်ာက္ထြက္လိုက္အံုးမွ၊ ထမင္းစားလို႕ဗိုက္တင္းၿပီ..ဗိုက္ေခ်ာင္သြားေအာင္လမ္းေလွ်ာက္လိုက္မွမလုပ္ပါနဲ႕ေနာ္။ တစ္ခ်ိဳ႕သူေတြကေၿပာေသးတယ္။ အစားစားၿပီးၿပီး ၿခင္းေၿခလွမ္းတစ္ရာလမ္းေလွ်ာက္ရင္
အသက္ ၉၉ႏွစ္ထိက်မ္းက်မ္းမာမာေနရတယ္တဲ့။တစ္ကယ္ေတာ့အဲဒါမမွန္ပါဘူး။ အစာစားၿပီးၿပီးခ်င္းလမ္းေလွ်ာက္လိုက္တာဟာ အစာအိမ္က ကိုယ္စားလိုက္တဲ့အစာ ေတြကိုေၾကခ်က္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာအစားအစာကပါတဲ့အဟာရေတြကိုယ္ခႏၱာအတြက္ စုပ္ယူႏိုင္ၿခင္းမရွိေတာ့ပါဘူး။)

၇။ ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါနဲ႕။
(ဒါေတာ့ပ်င္ရိၿခင္း ၆ ပါးထဲကေနာက္ဆံုးတစ္ခ်က္ေပါ့..အစာစားၿပီးေက်ာဆန္႕ေၿခဆန္႕
လွဲၿခင္တာ..အစာအဆိပ္တက္ေတာ့အိပ္ခ်င္လာတာ..ကၽြန္မလဲဆင္ၿခင္သင့္တယ္.. စားၿပီးဗုန္းဆိုအိပ္ရာေပၚပစ္လွဲလိုက္တာဘဲ.. ဒါမေကာင္းပါဘူး။ ကိုယ္စားလိုက္တဲ့အစာေတြမေၾကခ်က္ႏိုင္ေတာ့ဘဲနဲ႕ အစာအိမ္ေရာဂါၿဖစ္လာတာတို႕၊ အူနဲ႔ပတ္သတ္တဲ့ေရာဂါဆိုးေတြကိုၿဖစ္ေစႏိုင္ပါသတဲ့။)


--ေနာက္ဆံုးေၿပာခ်င္တာကေတာ့ ကူးကူးသူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကေ၀ဌလို႕ဒီအခ်က္ေတြကိုသိရတာၿဖစ္လို႕ ကိုယ္သတိမမူဘဲၿပဳေလ့ၿပဳထရွိတဲ့အရာေတြ ကိုယ့္အတြက္ထိခိုက္ေစတာကိုေရွာင္က်ဥ္ႏိုင္ဖို႕အတြက္နဲ႕ သူငယ္ခ်င္းတို႕လဲသိၿပီးရင္တစ္ဆင့္ၿပန္ေ၀ဌဖို႕၀န္မေလးပါနဲ႕ေနာ္။

Comments

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

ပဲပြုပ် Sprouted Yellow Pea

နည်းပေါင်းစုံနဲ့စမ်းကြည့်ပီးအဆင်ပြေလို့ ထပ်ရှယ်လိုက်ပါတယ်။ Yellow Pea ပဲစေ့လေးတွေကိုရေတစ်ညစိမ်၊ ဇကာနဲ့စစ်ပြီး ရေတစ်ရက် ၂ခါလောင်းပေးပြီးအဖုံးအုပ်ထားရင် ၂ရက်ဆို အမြီးလေးနဲ့ပဲလေးတွေအဆင်သင့်ရပါပြီ။ ဇလုံထဲကိုပဲညှောင့်စေ့လေးတွေထည့်၊ ပဲငံပြာရည်အချိ ုရယ်၊ ထညက်ခဲလေးတွေခြေထားတာရယ်ကို (အချိ ုပမာဏကကိုယ့်စိတ်ကြိ ုက်ကိုယ်ထည့်ပါမယ်) ထည့်ပြီး လက်လေးနဲ့ဖွဖွလုံးပြီးနယ်လိုက်ပါ။ ပဲကအရေလေးတွေနဲနဲထွက်လာမယ် ဒီတိုင်းဘဲအကုန်ပေါင်းအိုးထဲထည့်ပါ။ ရေလုံးဝထပ်မထည့်ပါဘူး၊ ကူးအတွက်တော့ဆောဒါလဲမတည့်လို့မထည့်ပါဘူး။ ပေါင်းအိုးစတည်ပြီး ၁၀ ခါအသံမြည်အော် ပြီးတာနဲ့ မီးပိတ်လိုက်ပါ။  အေးတဲ့အထိခဏစောင့်ပြီး ရင်တော့ ပဲလုံးပုံမပျက်ဘဲ အရမ်းနူးအိပြီး အရသာရှိတဲ့ပဲပြုတ်ချို စိမ့်လေးရပါပြီ။ 1  2  3 4

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ...