Skip to main content

ယိုးဒရားသေဘၤာသီးေထာင္း

ရန္ကုန္မွာတုန္းကေတာ့ အသစ္ဖြင့္တဲ့စိန္ေဂဟာအေပၚဆံုးထပ္မွာ သေဘၤာသီးေထာင္းသြားသြားစားတယ္...

လၿပည့္၀န္းအေပၚထပ္မွာလဲစားဖူးတယ္။ Thailand Exibition မွာကေတာ့ ေန႕တိုင္းလိုလိုစားၿဖစ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မတို႕ၿမန္မာေတြပါးစပ္ေတြ႕တာ ခ်ဥ္စပ္ ေလ.. သူတို႕က သၾကားရည္ (သို႕) ထညက္ရည္ေတြမ်ားၾကီးေလာင္းထည့္ေတာ့ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ၾကီးၿဖစ္ေနတာေပါ့။

ေပၚၿပဳလာအၿဖစ္ဆံုးသေဘၤာသီးေထာင္းႏွစ္မ်ိဳးမွာ တစ္မ်ိဳးကပုဇြန္ေၿခာက္နဲ႕ ပါ၀င္ၿပီး ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ဂဏန္းသားအငံေၿခာက္ပါ၀င္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးစိမ္းကို ပုဇြန္ေၿခာက္+ ေၿမပဲတို႕နဲ႕သုပ္တာကိုေတာ့ သူတို႕ ထိုင္းအေခၚ ဆြမ္တြန္ထိုင္း ( Som Tum thai) လို႕ေခၚၿပီး ဂဏန္းသားအငံေၿခာက္နဲ႕ သုပ္တဲ့သာဟာကိုေတာ့ ဆြမ္တြန္ဘို (som tum pbooh) လို႕ေခၚပါတယ္။ ပါ၀င္တဲ့အရာေတြကေတာ့အတူူတူပါဘဲ။ လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့

သၾကား - ၁ ၁/၂ ဇြန္း

သံပုရာသီး - ၂ လံုး

သေဘၤာသီးစိမ္း - အလတ္တစ္လံုး (ကိုယ္စားႏိုင္သေလာက္ကို အမွ်င္ၿဖစ္ေအာင္ၿခစ္ထားပါ)

ၾကက္သြန္ၿဖဴ - ၅ မႊာ

ငါးငံၿပာရည္ - ၁ဇြန္းခြဲ

ငရုတ္သီးစိမ္း - ၆ ေတာင့္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လံုး

ပဲေတာင့္ရွည္ - ၄ ေခ်ာင္း

ကန္ဇြန္းရိုးနီ - ၄ ပင္

ေၿမပဲ ေထာင္း - မညက္တစ္ညက္

ပဇြန္ေၿခာက္ - စားခ်င္သေလာက္

သက္သတ္လြန္သေဘၤာသီးေထာင္းစားခ်င္ရင္ေတာ့ ငါးငံၿပာရည္အစား ပဲငံၿပာရည္ပိုသံုးၿပီး ပုဇြန္ေၿခာက္မထည့္ပါနဲ႕။

တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ သံပုရာသီးအစားမန္းက်ည္းရည္အခ်ဥ္ကိုသံုးၾကပါတယ္။

ထုိင္းေတြကေတာ့ သေဘၤာသီးေထာင္းကို ေၿမငရုတ္ဆံုနဲ႕ သစ္သားလံုးနဲ႕ ေထာင္းၾကတယ္။

ပထမ

- ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုခြာပါ။ ထည့္ေထာင္းပါ (ညက္ေနေအာင္ေထာင္းစရာမလိုပါဘူး)

- ပဲေတာင့္ရွည္ကိုခပ္ရွည္ရွည္ၿဖတ္ထည့္ေထာင္းပါ။

- ခရမ္းခ်ည္သီးမ်ားကို ခပ္ထူထူလွီးထည့္ ေထာင္း ပါ။ (အားလံုးသမၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွအရည္မ်ားထြက္လာမည္)

- ငရုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္လိုက္ကိ ေရေဆး၊ အညွာေၿခြၿပီးကြဲအက္လာသည္အထိေထာင္းပါ။

- သေဘၤာသီးစိမ္းၿခစ္ထားသည္မ်ားထည့္ပါ။

- ပုဇြန္ေၿခာက္၊ ေၿမပဲမညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားသည္မ်ားထည့္ပါ။ (ေၿမပဲအလံုးလိုက္လဲရပါသည္)

- ငါးငံၿပာရည္၊ သံပုရာရည္ႏွင့္ သၾကားကုိ ထည့္ပါ..

ၿပီးရင္သမေအာင္အနည္းငယ္ဖြေထာင္းၿပီး အရသာႏွံ႕သြားၿပီဆိုလွ်င္ ပုဂံၿပားေပၚတြင္ထည့္ပါ။ ပုဇြန္ေၿခာက္ နဲနဲအေပၚယံထပ္ၿဖဴးၿပီး၊ ကန္ဇြန္းရိုးနီကိုေရစင္စင္ေဆးအရွည္လိုက္ၿဖတ္ဆီထည့္ပါ။ ပဲေတာင့္ရွည္ကိုသံုးေလးေခ်ာင္းညီညာစြာၿဖတ္တင္ထားပါ။ ၿပီး လွ်င္ မိန္လွ်က္စြာစားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

Comments

Popular posts from this blog

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ကို အားဖြည့်မှုန့်အစားထည

ပိန္းစြယ္ခ်ဥ္စပ္ ႏွင့္ ပိန္းစြယ္ဟင္းခါး

အခုရက္ပိုင္း ေစ်းေန႔မွာ ေစ်းသြားရင္ရွည္ေမ်ာေမ်ာအရိုးေလးေတြေရာင္းတာေတြ႔တယ္။ စိတ္၀င္စားလို႔ သြားေမးေတာ့ သူတို႔စကားနဲ႔သူတို႔ေျဖေတာ့ ကၽြန္မလဲနားမလည္ဘူး။ ဒီကလူေတြ အဂၤလိပ္ကို ေန႔စဥ္သံုးစကားလို ကၽြမ္းက်င္ေပမယ့္ ေစ်းေန႔မွာ အိမ္စိုက္ခင္းက လာေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ေတြကေတာ့ ေတာင္ေပၚကဆင္းလာ တာမို႔ အဂၤလိုဂဏန္းေလာက္သာေျပာတတ္တယ္။ ႏွစ္ခါေျမာက္သြားသြားေမးျပီးေတာ့ မေန႔ညေနက ေစ်းကအျပန္မွာ ထိုင္းကအမၾကီးနဲ႔ ေစ်းတန္းဖက္ေလွ်ာက္ အလာ၊ သူက အဲဒီအရိုးေတြ၀ယ္တယ္.. ဒါနဲ႔အေတာ္ဘဲ စားလို႔ရတာေသခ်ာတယ္ဆိုျပီးကၽြန္မလဲ၀ယ္လာ တယ္။  အဲဒါ ပိန္းစြယ္ေပါ့ေလ...ပိတ္စြယ္လို႔မ်ားေခၚသလားမသိဘူး..ၾကားဖူးတာ.. း))) တစ္သက္မွာ တစ္ခါမွမစားဖူးလို႔ ေမ်ာက္အံုးသီးရသလို ေပ်ာ္ေနတာ အရမ္း... အာရွသူျဖစ္ရတာ တယ္ကံေကာင္းတာလား.. အစံုစားလို႔ရတယ္.. း)) သူကေျပာတယ္ အုန္းႏို႔နဲ႔ခ်က္စားရင္ေကာင္းတယ္တဲ့... ကၽြန္မ အဲဒီညေနက ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္တယ္.. ေကာင္းမွေကာင္းး......   ဒီေန႔ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္မရွိလို႔ မာမီတစ္ကူးတစ္က အေျခာက္လွမ္းေပးထားတဲ့ ကင္ပြန္း ခ်ဥ္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္... ဒါလဲရွယ္ေကာင္းတာဘဲ... ဒီေန႔ခ်က္တဲ့ပိန္းစြယ္အခ်ဥ္ခ်က္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္သံုးပါမယ္။ ခ်ဥ္ေ

ပုဇွန်ချဉ် (Pickled Shrimps)

ကျွန်မအန်တီလေးတစ်ယောက်ကမြောင်းမြတစ်ဖက်ကမ်း ကွယ်လွမ် မှာနေပါတယ်။နွေကျောင်းပိတ်ရက်တွေ မှာရန်ကုန်ပုသိမ်သင်္ဘောကြီးစီးပီးမြောင်းမြကိုသွားလည်တိုင်းသင်္ဘောဆိုက်ဆိမ်းကမ်းနားရောက်တစ်ဖက် ကမ်းလှမ်းကြည့်လိုက်ရင်အန်တီ့အိမ်ကိုတန်းမြင်ရပါတယ်။ဖုန်းဆက်အကြောင်းကြားထားတော့သူတို့ကလဲ လက်လှမ်းပီး လက်ပြ၊ ကျွန်မတို့မောင်နှမတွေကလဲသင်္ဘောပေါ်ကနေခုန်ဆွခုန်ဆွလက်ပြပီးအရမ်းကို ပျော်ခဲ့ ရပါတယ်။ အထုပ်ပိုးတွေသယ်ပီး ကွယ်လယ်ဘက်ကို ကူးမယ့် ကူးတို့ပေါ် တက်၊ ဗေဒါအဆုပ်လိုက် ကျုပင် မြစ်ပြုတ်ပီး ပေါလောပေါ်နေတာတွေကြားထဲက ကူးတို့လက်တံနှစ်ချောင်း လက်နဲ့လှည့်လှော်ရတဲ့ လှေလေးပေါ်ကနေ တစ်ဖက်ကမ်းကိုကူးကြ ပါတယ်။ အန်တီ့အိမ်ရောက်တာနဲ့ ပူနွေးနွေး ပေါ်ဆန်းမွှေးရယ် ပုဇွန်ချဉ်သုတ်လေးရယ် စားရတဲ့အရသာ ကိုတော့တစ်သက်မမေ့နိုင်ပါဘူး။ ကျွန်မပြောခဲ့ဖူးသလိုနှစ်သက်လှတဲ့အစားသောက်တိုင်းဟာအမှတ်ရစရာအဖြစ်ပျက်တွေကနေအခြေခံလာပါတယ်။ နှစ်ပေါင်းများစွာ ပုဇွန်ချဉ် စားတိုင်း အန်တီလေးကို မြင်ယောင်မိသလို သတိရလွမ်းဆွတ်မိတယ်။ တစ်ဆက်တည်းမှာဘဲ အန်တီလေးလို အဖြစ်မျိုး ဘယ်အိမ်ထောင်သည်အမျိုးသမီးမဆို မကြုံရပါစေ နဲ့လို့လည်းဆိုတောင်းမိပါတယ်။ ကျွန်မကနေဒါရောက်ပီးနောက်ပိုင်းမှ