Pages

Thursday, March 6, 2008

ယိုးဒရားသေဘၤာသီးေထာင္း

ရန္ကုန္မွာတုန္းကေတာ့ အသစ္ဖြင့္တဲ့စိန္ေဂဟာအေပၚဆံုးထပ္မွာ သေဘၤာသီးေထာင္းသြားသြားစားတယ္...

လၿပည့္၀န္းအေပၚထပ္မွာလဲစားဖူးတယ္။ Thailand Exibition မွာကေတာ့ ေန႕တိုင္းလိုလိုစားၿဖစ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မတို႕ၿမန္မာေတြပါးစပ္ေတြ႕တာ ခ်ဥ္စပ္ ေလ.. သူတို႕က သၾကားရည္ (သို႕) ထညက္ရည္ေတြမ်ားၾကီးေလာင္းထည့္ေတာ့ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ၾကီးၿဖစ္ေနတာေပါ့။

ေပၚၿပဳလာအၿဖစ္ဆံုးသေဘၤာသီးေထာင္းႏွစ္မ်ိဳးမွာ တစ္မ်ိဳးကပုဇြန္ေၿခာက္နဲ႕ ပါ၀င္ၿပီး ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ဂဏန္းသားအငံေၿခာက္ပါ၀င္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးစိမ္းကို ပုဇြန္ေၿခာက္+ ေၿမပဲတို႕နဲ႕သုပ္တာကိုေတာ့ သူတို႕ ထိုင္းအေခၚ ဆြမ္တြန္ထိုင္း ( Som Tum thai) လို႕ေခၚၿပီး ဂဏန္းသားအငံေၿခာက္နဲ႕ သုပ္တဲ့သာဟာကိုေတာ့ ဆြမ္တြန္ဘို (som tum pbooh) လို႕ေခၚပါတယ္။ ပါ၀င္တဲ့အရာေတြကေတာ့အတူူတူပါဘဲ။ လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့

သၾကား - ၁ ၁/၂ ဇြန္း

သံပုရာသီး - ၂ လံုး

သေဘၤာသီးစိမ္း - အလတ္တစ္လံုး (ကိုယ္စားႏိုင္သေလာက္ကို အမွ်င္ၿဖစ္ေအာင္ၿခစ္ထားပါ)

ၾကက္သြန္ၿဖဴ - ၅ မႊာ

ငါးငံၿပာရည္ - ၁ဇြန္းခြဲ

ငရုတ္သီးစိမ္း - ၆ ေတာင့္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လံုး

ပဲေတာင့္ရွည္ - ၄ ေခ်ာင္း

ကန္ဇြန္းရိုးနီ - ၄ ပင္

ေၿမပဲ ေထာင္း - မညက္တစ္ညက္

ပဇြန္ေၿခာက္ - စားခ်င္သေလာက္

သက္သတ္လြန္သေဘၤာသီးေထာင္းစားခ်င္ရင္ေတာ့ ငါးငံၿပာရည္အစား ပဲငံၿပာရည္ပိုသံုးၿပီး ပုဇြန္ေၿခာက္မထည့္ပါနဲ႕။

တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ သံပုရာသီးအစားမန္းက်ည္းရည္အခ်ဥ္ကိုသံုးၾကပါတယ္။

ထုိင္းေတြကေတာ့ သေဘၤာသီးေထာင္းကို ေၿမငရုတ္ဆံုနဲ႕ သစ္သားလံုးနဲ႕ ေထာင္းၾကတယ္။

ပထမ

- ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုခြာပါ။ ထည့္ေထာင္းပါ (ညက္ေနေအာင္ေထာင္းစရာမလိုပါဘူး)

- ပဲေတာင့္ရွည္ကိုခပ္ရွည္ရွည္ၿဖတ္ထည့္ေထာင္းပါ။

- ခရမ္းခ်ည္သီးမ်ားကို ခပ္ထူထူလွီးထည့္ ေထာင္း ပါ။ (အားလံုးသမၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွအရည္မ်ားထြက္လာမည္)

- ငရုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္လိုက္ကိ ေရေဆး၊ အညွာေၿခြၿပီးကြဲအက္လာသည္အထိေထာင္းပါ။

- သေဘၤာသီးစိမ္းၿခစ္ထားသည္မ်ားထည့္ပါ။

- ပုဇြန္ေၿခာက္၊ ေၿမပဲမညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားသည္မ်ားထည့္ပါ။ (ေၿမပဲအလံုးလိုက္လဲရပါသည္)

- ငါးငံၿပာရည္၊ သံပုရာရည္ႏွင့္ သၾကားကုိ ထည့္ပါ..

ၿပီးရင္သမေအာင္အနည္းငယ္ဖြေထာင္းၿပီး အရသာႏွံ႕သြားၿပီဆိုလွ်င္ ပုဂံၿပားေပၚတြင္ထည့္ပါ။ ပုဇြန္ေၿခာက္ နဲနဲအေပၚယံထပ္ၿဖဴးၿပီး၊ ကန္ဇြန္းရိုးနီကိုေရစင္စင္ေဆးအရွည္လိုက္ၿဖတ္ဆီထည့္ပါ။ ပဲေတာင့္ရွည္ကိုသံုးေလးေခ်ာင္းညီညာစြာၿဖတ္တင္ထားပါ။ ၿပီး လွ်င္ မိန္လွ်က္စြာစားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

0 Comments:

Post a Comment

ကူးကူးေရ...

 
Powered by Blogger