Skip to main content

ယိုးဒရားသေဘၤာသီးေထာင္း

ရန္ကုန္မွာတုန္းကေတာ့ အသစ္ဖြင့္တဲ့စိန္ေဂဟာအေပၚဆံုးထပ္မွာ သေဘၤာသီးေထာင္းသြားသြားစားတယ္...

လၿပည့္၀န္းအေပၚထပ္မွာလဲစားဖူးတယ္။ Thailand Exibition မွာကေတာ့ ေန႕တိုင္းလိုလိုစားၿဖစ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မတို႕ၿမန္မာေတြပါးစပ္ေတြ႕တာ ခ်ဥ္စပ္ ေလ.. သူတို႕က သၾကားရည္ (သို႕) ထညက္ရည္ေတြမ်ားၾကီးေလာင္းထည့္ေတာ့ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ၾကီးၿဖစ္ေနတာေပါ့။

ေပၚၿပဳလာအၿဖစ္ဆံုးသေဘၤာသီးေထာင္းႏွစ္မ်ိဳးမွာ တစ္မ်ိဳးကပုဇြန္ေၿခာက္နဲ႕ ပါ၀င္ၿပီး ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ဂဏန္းသားအငံေၿခာက္ပါ၀င္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးစိမ္းကို ပုဇြန္ေၿခာက္+ ေၿမပဲတို႕နဲ႕သုပ္တာကိုေတာ့ သူတို႕ ထိုင္းအေခၚ ဆြမ္တြန္ထိုင္း ( Som Tum thai) လို႕ေခၚၿပီး ဂဏန္းသားအငံေၿခာက္နဲ႕ သုပ္တဲ့သာဟာကိုေတာ့ ဆြမ္တြန္ဘို (som tum pbooh) လို႕ေခၚပါတယ္။ ပါ၀င္တဲ့အရာေတြကေတာ့အတူူတူပါဘဲ။ လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့

သၾကား - ၁ ၁/၂ ဇြန္း

သံပုရာသီး - ၂ လံုး

သေဘၤာသီးစိမ္း - အလတ္တစ္လံုး (ကိုယ္စားႏိုင္သေလာက္ကို အမွ်င္ၿဖစ္ေအာင္ၿခစ္ထားပါ)

ၾကက္သြန္ၿဖဴ - ၅ မႊာ

ငါးငံၿပာရည္ - ၁ဇြန္းခြဲ

ငရုတ္သီးစိမ္း - ၆ ေတာင့္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လံုး

ပဲေတာင့္ရွည္ - ၄ ေခ်ာင္း

ကန္ဇြန္းရိုးနီ - ၄ ပင္

ေၿမပဲ ေထာင္း - မညက္တစ္ညက္

ပဇြန္ေၿခာက္ - စားခ်င္သေလာက္

သက္သတ္လြန္သေဘၤာသီးေထာင္းစားခ်င္ရင္ေတာ့ ငါးငံၿပာရည္အစား ပဲငံၿပာရည္ပိုသံုးၿပီး ပုဇြန္ေၿခာက္မထည့္ပါနဲ႕။

တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ သံပုရာသီးအစားမန္းက်ည္းရည္အခ်ဥ္ကိုသံုးၾကပါတယ္။

ထုိင္းေတြကေတာ့ သေဘၤာသီးေထာင္းကို ေၿမငရုတ္ဆံုနဲ႕ သစ္သားလံုးနဲ႕ ေထာင္းၾကတယ္။

ပထမ

- ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုခြာပါ။ ထည့္ေထာင္းပါ (ညက္ေနေအာင္ေထာင္းစရာမလိုပါဘူး)

- ပဲေတာင့္ရွည္ကိုခပ္ရွည္ရွည္ၿဖတ္ထည့္ေထာင္းပါ။

- ခရမ္းခ်ည္သီးမ်ားကို ခပ္ထူထူလွီးထည့္ ေထာင္း ပါ။ (အားလံုးသမၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွအရည္မ်ားထြက္လာမည္)

- ငရုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္လိုက္ကိ ေရေဆး၊ အညွာေၿခြၿပီးကြဲအက္လာသည္အထိေထာင္းပါ။

- သေဘၤာသီးစိမ္းၿခစ္ထားသည္မ်ားထည့္ပါ။

- ပုဇြန္ေၿခာက္၊ ေၿမပဲမညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားသည္မ်ားထည့္ပါ။ (ေၿမပဲအလံုးလိုက္လဲရပါသည္)

- ငါးငံၿပာရည္၊ သံပုရာရည္ႏွင့္ သၾကားကုိ ထည့္ပါ..

ၿပီးရင္သမေအာင္အနည္းငယ္ဖြေထာင္းၿပီး အရသာႏွံ႕သြားၿပီဆိုလွ်င္ ပုဂံၿပားေပၚတြင္ထည့္ပါ။ ပုဇြန္ေၿခာက္ နဲနဲအေပၚယံထပ္ၿဖဴးၿပီး၊ ကန္ဇြန္းရိုးနီကိုေရစင္စင္ေဆးအရွည္လိုက္ၿဖတ္ဆီထည့္ပါ။ ပဲေတာင့္ရွည္ကိုသံုးေလးေခ်ာင္းညီညာစြာၿဖတ္တင္ထားပါ။ ၿပီး လွ်င္ မိန္လွ်က္စြာစားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

Comments

Popular posts from this blog

ေခြးအီးပုတ္သီး

နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မညစ္သြားနဲ႔အံုး... စားဖူးမွအရသာရွိမွန္းသိတာ.... ကၽြန္မတို႔ဦး၀ိစာရလမ္းမွာေနတံုးကညေနပိုင္းဆိုမိသားစုလမ္းေလွ်ာက္ရင္း လွ်ာက္လမ္းေဘးကအပင္အံုေတြေပၚႏြယ္တက္ေပါက္ေနတဲ့ေခြးအိီးပုတ္ ညြန္႔ေတြခူးခူးလာတတ္တယ္...အန္ကယ္တစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္ ေဆးဖက္အေတာ္၀င္တဲ့အပင္တဲ့။ကၽြန္မကေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။နံလို႕... ဒါေပမယ့္အနံ႔က ေဘာစကိုင္းညြန္႔အစိမ္းလိုအနံ႕မ်ိဳးပါ။ က်မ္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ ေျပာတာဘဲ.. ေခြးအီးပုတ္သီးကိုေတာ့ ေတာင္ငူ၊ တာေျပာဘက္ေရာက္မွစားဖူးတာပါ.. ငပိရည္ရယ္၊ တာလေပါ့ရယ္.. ေခြးအီးပုတ္သီးတို႔စရာရယ္... စေတြ႔ေတြ႔ျခင္းက မစားရဲဘူး.. မဲမဲ ၾကီး  တကယ့္ ေခြးဟိုဟာအေျခာက္လုိဘဲလို႕...  ေနာက္မွ ျခံဳပုတ္ေတြၾကား ႏြယ္နဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ အပင္ေတြကေန အသီးေတြလိုက္ခူးမွ အသီးအစစ္လို႔ျမင္ရပီး မွဘဲ စားရဲေတာ့တယ္.. စားၾကည့္တာ ေမ်ာက္ငိုသီးလိုဘဲ..အရသာက ဒညင္းသီးအႏုေလးလို အနံ႔ျပင္းျပင္းနဲ႔ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး..အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္...  စားပီးရင္ လွ်ာေတြမဲေနတာကလြဲလိဳ႕ပါ.. စားဖူးတဲ့သူလဲရွိမွာပါေနာ္...  မသိေသးသူေတြအတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ကၽြန္မဆီေရာက္ေတာ့ ၁ ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပီ... ဒါေ...

ပဲပြုပ် Sprouted Yellow Pea

နည်းပေါင်းစုံနဲ့စမ်းကြည့်ပီးအဆင်ပြေလို့ ထပ်ရှယ်လိုက်ပါတယ်။ Yellow Pea ပဲစေ့လေးတွေကိုရေတစ်ညစိမ်၊ ဇကာနဲ့စစ်ပြီး ရေတစ်ရက် ၂ခါလောင်းပေးပြီးအဖုံးအုပ်ထားရင် ၂ရက်ဆို အမြီးလေးနဲ့ပဲလေးတွေအဆင်သင့်ရပါပြီ။ ဇလုံထဲကိုပဲညှောင့်စေ့လေးတွေထည့်၊ ပဲငံပြာရည်အချိ ုရယ်၊ ထညက်ခဲလေးတွေခြေထားတာရယ်ကို (အချိ ုပမာဏကကိုယ့်စိတ်ကြိ ုက်ကိုယ်ထည့်ပါမယ်) ထည့်ပြီး လက်လေးနဲ့ဖွဖွလုံးပြီးနယ်လိုက်ပါ။ ပဲကအရေလေးတွေနဲနဲထွက်လာမယ် ဒီတိုင်းဘဲအကုန်ပေါင်းအိုးထဲထည့်ပါ။ ရေလုံးဝထပ်မထည့်ပါဘူး၊ ကူးအတွက်တော့ဆောဒါလဲမတည့်လို့မထည့်ပါဘူး။ ပေါင်းအိုးစတည်ပြီး ၁၀ ခါအသံမြည်အော် ပြီးတာနဲ့ မီးပိတ်လိုက်ပါ။  အေးတဲ့အထိခဏစောင့်ပြီး ရင်တော့ ပဲလုံးပုံမပျက်ဘဲ အရမ်းနူးအိပြီး အရသာရှိတဲ့ပဲပြုတ်ချို စိမ့်လေးရပါပြီ။ 1  2  3 4

Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္

ပုရစ်ကြော်ကြိုက်တဲ့မောင်လေးကိုကို မမ ညီမများအတ ွက်ပါ။ မနှစ်က ရွှေနှင်းဆီညီမလေးဆီက တစ်ခါမှာဖူးတယ်။ ပို့ရတာဝေးတဲ့အတ ွက် ကိုယ့်ဆီရောက်လာတော့ မှိုတေ ွတက်ပြီးစားမရတော့ ၂ သိန်းခ ွဲရှုံးတာဘဲ။ ဒီနှစ်ပရစ်ပေါ်ချိန်ရောက်တော့ သေချာထုပ်ပိုးပြီးပြန်ပို့မယ် ပြောလို့ ယူအကစ် က နေတဆင့် က နေဒါကို လှမ်းပို့တာ နောက်ထပ် ဒေါ်လာ ၅၀ ထပ်ပေးပြီး ချောချောမောမောရောက်လာတယ်။ တန်သလားလို့ မေးရင် မတန်ပါဘူး၊ အရသာရှိလားမေးရင် ရှိပါတယ်။ အစားမက်တဲ့ ကျွန်မအတ ွက်တော့ အလ ွမ်းပြေပုရစ်ကြော်လေးပါ။ အထုပ် ၅ ထုပ်ကို ၃ သိန်းနီးပါးပေးထားရလို့ မျက်စိမှတ်စားပေမယ့်  အ ကောင်တော်တော်များများကို  အ တောင်ပံမဖြုတ်ဘဲကြော်ထားတာ၊  အ တောင်တေ ွမှာ သဲတေ ွရွှံ့တေ ွကပ်နေတာတေ ွ့ရတယ်။ နောင်ဆိုရင်တော့ ပိုပြီး သန့်ရှင်းအောင်လုပ်ပေးမယ်လို့ မျော်လင့်တာပါဘဲ။ ပို့ပေးတဲ့ညီမလေးက တော့ ကြိုးစားပမ်းစားနဲ့ စေတနာထားလုပ်ပေးတာကိုတော့ ကျေနပ်မိတယ်။  ပုရစ်ကြော်အချိ ုထုပ်ကို  သဲမပါအောင်တစ်ကောင်ချင်းထိုင်ရေ ွး ရုံးကိုယူသွားပြီး လုပ်ဖော်ကိုင်ဖက်တေ ွကိုကျွေးတော့ အားလုံးသ ဘောကျ ကြတယ်။ ကြောက်လဲကြောက်တယ် စမ်းလဲစားကြည့်ကြတယ်။ ဒီမှာလဲ ပုရစ်ပေါင်ဒါမှုန့် ...